Normus (Nordjylland)

ARRANGEMENTER FORÅR 2020:

Arrangement for 4. klasser:

2020 Stomp og dans for 4. klasser (1)

Kordag for mellemtrinnet:

Den grønne Vind (1)

Generalforsamling 2019:

NORMUS – Nordjysk Musiklærerforening

Formandens beretning 2019

Hvilken sang har betydet mest for dig?

Og hvorfor er det egentlig at musikfaget har sin berettigelse på skoleskemaet?

Mon det kun er for os, som fortsat holder af musik at musikundervisningen har sat dybe vigtige spor?

Efter at have været væk fra skoleverdenen og musikfaget i et par år har jeg nu midt i skoleåret genoptaget musikundervisningen et par timer om ugen, da den daværende musikundervisning blev dækket at en rigtig dygtig musiker og guitarist, som lige fik 3-4 musikhold kastet i nakken. Jeg er så heldig, at vi nu har indledt et samarbejde og det kommer der mange spændende samtaler og undervisningstimer ud af.

Det er så forskelligt, hvad vi synes er nemt og en selvfølge. Jeg er “opdraget” med, at vi lærer en sang i små brudstykker, imens jeg synger for og spiller til, sådan helt klassisk. Forleden opdagede jeg, at jeg har sådan et indre kartotek af klassikere, som vi selvfølgelig skal synge. F.eks en dag hvor en pige foreslog at vi skulle synge ”Sneflokke kommer vrimlende”. Fint sagde jeg, den snupper vi- jeg spiller, du synger for, sagde jeg til den anden lærer. Og tænk det blev en noget hakkende oplevelse, for jeg var hæs og han kendte ikke sangen, ligesom de fleste elever i klassen heller ikke gjorde!

Men hvad betyder det at kunne synge “Sneflokke kommer vrimlende” og er det vigtigt?

Egentlig tror jeg personligt ikke, at det er afgørende, hvilke sange vi synger sammen. Det er mere den samhørighed, der kan opstå, når vi synger sammen og er sammen – med og i musikken.

Forestil dig et håndbold -VM uden fællessange, et fodboldstadium uden sang og rytmer eller film uden musik. En lille melodistump kan sætte gang i en lang tankerække af minder, lidt ligesom en duft kan sende een tilbage til et sted eller stemning man havde glemt.

Om dette års VM vinderhit: “For Evigt” får samme kraftfulde værdi som “Vi er røde vi er hvide”, ved jeg ikke. Men jeg tror på, at vi alle, store som små påvirkes positivt af musikken og dens udtryksform og at livet vil være fattigere uden dette, uanset om du er ingeniør, tømrer eller konservatorieuddannet.

Forleden så jeg et FB-post fra en ven, som friede til sin kæreste. Han havde arrangeret, at en ven skulle spille og synge hans budskab, da han vidste, at han ikke selv kunne udtrykke sig på den måde. Rasmus Seebachs sang blev altså her brugt til et frieri, og mon ikke samme sang er skrålet ud i nogle musiklokaler, bilkøer, festivaler etc.

I mit fortsatte samarbejde med tidligere omtalte kollega nævnte jeg et gammelt hit fra min egen skolegang. “I min klasse, sker en masse”. ”Kender du ikke den”? Da jeg nævnte den begyndte matematiklæreren lidt længere nede i forberedelsesrummet at synge den og pludselig havde hun og jeg en “fest”. Du ved sådan en fest, hvor man lige bliver sendt ned ad memory lane. Så måske betyder det alligevel noget, at vi har nogle fælles sange!

Egentlig er jeg ikke selv i tvivl. Musik kan på et splitsekund sende een på rundtur i følelsesregistret, forandre og forstærke de eksisterende følelser og stemninger og udtrykke ordløs magi.

Den magi oplevede jeg også ved Normus’ 3 store arrangementer.

• I september på Musik Nord hvor 65 musiklærere fik fyldt rygsækken med nye gode hits.
  • Til Dans og stompdag hvor 130 baljer spillede synkrone rytmer med køller ført af 420 elever fra 4. årgang, imens andre dansede både til Svanesøen og Tik tok af Kesha
  • Kordag for 170 elever som med gejst og engagement fremførte “Den mørke vind” -dirigeret af Kirsten Juul Seidenfaden

Til sidstnævnte arrangement havde jeg blot været tilstede i 30 sekunder, så stod jeg med våde øjne, da alle børnene i et omkvæd sang “Hjælp”- på vegne af en syrisk flygtning.

Tjae… er det kun mig musik har den effekt på eller????

I hvert fald er jeg stolt over at stå her i dag til generalforsamling i Nordjysk Musiklærerforening, Normus. Jeg er stolt af at være en del af dette stærke hold, som år efter år bruger energi og giver mulighed for at store som små kan få magiske musikoplevelser. Tusind tak til alle bestyrelsesmedlemmer.

I år skal vi i foreningen sige farvel til et yderst værdifuldt bestyrelsesmedlem. Værdifuld pga. det store arbejde, som han igennem mange årtier har lavet her i Normus og på landsplan med sit virke i hovedstyrelsen i Musiklærerforeningen. – Sten Lerche – for mig, så er du nærmest lig med Musiklærerlærerforeningen.

Men som det velforberedte og engagerede menneske du er, har du selvfølgelig forberedt denne situation. Så du har allerede kørt et nyt og stærkt hold i stilling til at overtage dine poster og opgaver.

Her i Normus vil vi ikke kun savne dine arbejdsfærdigheder, men også din humor og dit lune sind – og ikke mindst din stemme.

Og skulle man her også sige, at vi ville savne dine sange? NEJ ! For dem vil vi nemlig stadig synge selv om du træder ud af bestyrelsen. Du har nemlig på fineste vis sat dine spor og aftryk hos mig med dine gode undervisningsmaterialer og melodiske sange.

Sten Lerche – af hjertet tak for alle de mange år, du har bidraget til at gøre Normus til en velfungerende og festlig forening.

Og netop fest. Jeg tror, jeg taler på vegne af hele Normus, når jeg siger, at vi håber, at du fortsat har lyst til at komme forbi til en julequiz og en snaps. For du er jo med til at sørge for, at vi i Normus holder den bedste, sjoveste og mest musikalske julefrokost.

Og nu er det selvfølgelig tid til en sang. Du ved en af dem som sætter spor og på magisk vis vækker stemninger og følelser. Lyt med her:

Formand for Normus, Mia Kuch Svenningsen

Bente Søndergaard
Heibergsvej 13 D
Mail: bentes2307@gmail.com

© 2015 Sofarider Inc. All rights reserved. WordPress theme by Dameer DJ.